Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...
lh-8196.jpg

Is uw lasapparatuur volgens de juiste norm gekeurd?

Lasapparatuur moet periodiek gekeurd worden volgens minimaal de NEN-EN-IEC 60974-4 norm. Daarnaast kunnen er voor bedrijven nog aanvullende veiligheidskeuringen nodig zijn. Lastechniek Holland kan u helpen met passend onderhoud. Onze specialisten staan klaar om de keuring van uw lasapparatuur professioneel te verzorgen.

Speciale norm voor lasapparatuur

Logischerwijs moet al het elektrisch handgereedschap periodiek gekeurd worden om een veilig gebruik ervan zoveel mogelijk te waarborgen. Hiervoor geldt de NEN 3140 norm. Maar voor lasapparatuur voldoet de keuring volgens deze norm niet, want daarvoor is de NEN-EN-IEC 60974-4 van toepassing. Bij deze laatste norm wordt naast een veiligheidstest tijdens de keuring ook het primaire gedeelte van de lasmachine gecontroleerd op aarding, isolatieweerstand en lekstroom. Alle testresultaten worden in een certificaat vastgelegd.

Wanneer het bedrijf is gecertificeerd volgens EN 1090 onder de executieklasse 2, 3 of 4, zal de lasapparatuur ook geverificeerd moeten worden volgens de NEN-EN-IEC 60974-14 norm. Deze certificering is al enige tijd de internationale norm en de vervanger van de oude Europese norm NEN-EN 50504 die eind 2021 verloopt.

Onderhoud erg belangrijk

De NEN-EN-IEC 60974-4 norm schrijft ook voor dat de lasapparatuur voor de keuring schoon en droog moet zijn. Dit houdt in dat de lasapparatuur eerst correct onderhoud moet hebben gehad, uitgevoerd door een opgeleide servicemonteur. Regelmatig onderhoud laten uitvoeren is het advies van Lastechniek Holland, aangezien dit ook onnodige storingen voorkomt en de levensduur van de apparatuur verlengd.

Lastechniek Holland is uw servicepartner

Lastechniek Hollland is servicepartner van Lorch, Röwac en Hypertherm. Dat betekent dat onze servicemonteurs bevoegd zijn om inspecties, onderhoud, reparaties én keuringen van lasapparatuur volgens de geldende veiligheidsnormen en wetgeving uit te voeren. Ons advies is om tijdig de controles te laten uitvoeren op elektrische veiligheid en functionaliteit van uw lasapparatuur.

Plan tijdig uw onderhoud en keuring

Wij kunnen ons voorstellen dat het lezen van dit artikel de vraag oproept: Voldoet mijn lasapparatuur nog wel aan de juiste norm? Het team van Lastechniek Holland staat voor u klaar om deze vraag te beantwoorden. Wilt u direct het onderhoud of een keuring plannen? Dat kan bij onze collega Maurice de Meza via maurice@lastechniekholland.nl.

Neem contact met ons op

 

Hulp nodig? Onze specialisten staan voor u klaar!

Neem contact op Stuur een e-mail