Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...
lh-hr-8275.jpg

Voldoet uw gasflesopslag aan de PGS 15 richtlijnen?

Bij Lastechniek Holland krijgen we regelmatig vragen over het voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor de opslag van gasflessen en gascilinders. Vaak is dit naar aanleiding van een controle van een milieufunctionaris. Lastechniek Holland heeft ruime ervaring met de opslag van gasflessen en gascilinders. Wij delen onze kennis graag met u.

De richtlijnen voor het opslaan van gasflessen heten PGS 15 en gelden als landelijke leidraad. Aanvullende of afwijkende bepalingen kunnen echter door de gemeentelijke milieuafdeling worden opgelegd, zoals dat ook mogelijk is op bouwplaatsen of in andere werkomgevingen.   

Aan welke regels voor gasflesopslag moet ik voldoen?

Allereerst is het voor u dus belangrijk om te weten aan welke regels en bepalingen uw bedrijf moet voldoen. Daarna kunnen we samen kijken of uw opslagvoorziening in orde is, of hoe u dit alsnog kunt realiseren. De naleving van de PGS 15 richtlijnen is overigens verplicht voor alle opslag van gasflessen met een opgetelde hoeveelheid meer dan 125 liter waterinhoud. Bij een lagere inhoud wordt naleving uit veiligheidsoverweging geadviseerd.

Wat valt onder de werkvoorraad?

Gasflessen of gascilinders die u gekoppeld heeft aan een ringleidingsysteem, aangesloten op een lasmachine of geplaatst op een fleswagen voor een autogeenbrander, vallen in de categorie werkvoorraad buiten de PGS 15 richtlijnen. 

Hoe verhoog ik de veiligheid binnen ons bedrijf?

Zowel voor volle als lege gasflessen geldt dat u bij de opslag ervan rekening moet houden met de verschillende gevaareigenschappen. Denk hierbij aan onder andere oxiderende, verstikkende en of brandbare eigenschappen. Bovendien moeten gasflessen die vanwege hun afmeting instabiel zijn met een klemband, beugel of ketting in de opslagvoorziening worden geplaatst. Met waarschuwingsborden en pictogramstickers wijst u op de diverse gevaren, verboden en geboden en geeft u duidelijke aanduidingen over uw gasflesopslag.

Lastechniek Holland - uw partner in gasflesopslag

Voor de opslag van gasflessen en gascilinders zijn er voor alle soorten en maten diverse oplossingen voorhanden. Bij Lastechniek Holland helpen wij u bij het maken van de beste keuze op het gebied van materiaal, veiligheid, afmeting en gebruiksgemak. Heeft u vragen of wilt u direct een persoonlijk advies, neem dan contact op met Wayne Tessels

Hulp nodig? Onze specialisten staan voor u klaar!

Neem contact op Stuur een e-mail